21 de beneficii ale fricii

Feb 14, 2022

Ne temem de frică, fugim de ea, ne spunem unii altora „nu-ți fie frică!” Dar această emoție are o mulțime de mesaje pentru noi. Dacă o reprimăm și încercăm să o controlăm, rămânem fără acele lecții. Care sunt acele lecții și beneficii?

Ca să pot să răspund la asta, dă-mi voie să explic întâi cum văd eu frica. Avem 3 premise:

  1. Este o percepție că urmează să experimentez ceva dureros în viitor. 
  2. Dureros înseamnă fie că întâlnesc ceva ce resping, fie că pierd ceva de care sunt atașat. 
  3. Astfel, opusul fricii este atașamentul nesănătos (fantezia). 

Fanteziile hrănesc fricile. O minte atașată e plină de frică. O minte detașată e liberă de frică. 

Atașarea de fericire creează frica de tristețe. Atașarea de viață acutizează frica de moarte. Atașarea de laudă creează frica de critică. Și așa mai departe. 

Deci frica este un senzor pentru când suntem atașați. De ce o percepem ca dușman atunci? Simplu. Pentru că suntem atașați. :)) De ce anume? De gândirea pozitivă. De emoțiile pozitive. De plăcere, fără durere. 

Cel obsedat de gândire pozitivă e guvernat de gândire negativă. 
Cel obsedat de ordine e panicat de haos.
Celui atașat de minte îi e frică de propriile emoții.
Hedonistul se teme de mâine.
Cel care planifică excesiv se teme de azi.
Lacomul, de sărăcie. 
Nesigurul e ros de gelozie, care-i tot o frică. 
Și așa mai departe. 

În aceste condiții, da, frica este un dușman. Dar pentru cei care își doresc echilibru și autenticitate, este un senzor, așa cum am mai scris. 

Acum hai să vedem împreună și alte beneficii ale acestui aparent bau-bau, care e frica:

  1.  Îți dezvăluie lucrurile de care ești atașat, deci lucrurile care îți guvernează viața în ascuns. Elev fiind, mama lua majoritatea deciziilor pentru mine. Cumpăra rechizite, mă îndruma la ce materii să învăț mai mult, mă apăra în fața profesorilor etc. Era… bine. Doar că acest bine avea niște costuri ascunse. Nu mă descurcam singur în multe situații, aveam emoții mari la teste, o consultam pe mama și în lucruri la care nu se pricepea și îi dădeam spațiu să proiecteze asupra mea ce să fac, în loc să caut ce mă inspiră să fac. Teama că mama n-o să mă mai ajute în decizii venea exact din atașamentul față de opus. 
  2.  Îți dezvăluie ce obiective nerealiste ți-ai pus și, prin asta, încearcă să te ferească de dezamăgiri. Când îți pui un obiectiv care e mai degrabă o fantezie, rezultatul este multă frică. Dacă nu-l ating? Și chiar dacă-l atingi, frica se transformă în dacă îl pierd? Un obiectiv realist vine dintr-o minte obiectivă, care vede în egală măsură plusuri și minusuri. 
  3. De asemenea, frica te ajută să te pregătești mai mult. Analizezi mai multe riscuri, anticipezi mai multe obstacole, planifici mai atent cum să previi și cum să corectezi dacă se întâmplă. Frica te poate construi ca strateg. 
  4.  Te întoarce la priorități înalte. În lipsa fricii, în completă relaxare, există o predispoziție să lăsăm de la noi, să trecem peste termen, să ne distragem ușor, să facem lucruri de valoare mică. Frica și eșecul ne doboară acest castel de cărți și ne invită să revenim la ce e prioritar și de valoare mare. 
  5. Te ajută la mai mult focus și să-ți păstrezi atenția pentru mai mult timp. 
  6. Pentru că îți dezvăluie atașamentele, este partenerul tău de creștere. E ca un coach, care îți arată unde te-ai blocat.
  7. Îți arată care este nivelul tău prezent de provocare pe care poți să-l digeri. Vrea să te ajute să devii din ce în ce mai rezilient. 
  8.  Te constrânge să îți depășește limitele, să îți arate că ești capabil de mai mult decât credeai. De câte ori ți s-a întâmplat să faci ceva și să te uiți în spate, spunând „de asta mi-a fost mie frică?”
  9.  Are grijă de supraviețuirea ta. Te poți baza pe frică pentru asta. Iar tu te poți preocupa de orice altă nevoie. 
  10. Astfel, uneori te oprește din a face lucruri stupide
  11. Fricile funcționează adesea ca factor motivațional, deci ne pot ajuta să avansăm individual și colectiv, prin soluții și aspirații noi. Cât și cât de repede am fi avansat ca omenire cu medicina, dacă nu era frica de a ne pierde viața?
  12. Te ajută să vezi cât ești dispus să pierzi, lucru care spune multe despre nivelul de mindset financiar. Un principiu emoțional în finanțe spune că o oscilație de până la 10% din cât câștigi va fi digerată ușor, dar aproximativ de la acel nivel intervine frica. Dacă tu câștigi 1000 Euro, dacă pierzi 50 de Euro, cel mai probabil nu te dă peste cap emoțional. Dar dacă pierzi peste 100, deja e mai probabil să intervină frica.
  13. Social, ne ajută să urmăm mai ușor regulile care împiedică anarhia. Cum ar fi să avem zero grijă că există consecințe când încălcăm legea?
  14.  Îți dezvăluie date despre valorile tale. Cu cât trăim în valorile noastre joase, cu atât suntem mai impulsivi și instinctivi (deci fricoși). Cu cât trăim în valorile noastre înalte, cu atât suntem mai intuitivi și inspirați, deci obiectivi și capabili să dizolvăm fricile. 
  15. Pentru că frica te face să te protejezi, te ajută să renunți la unele excese, măști și să ai mai mult miserupism.
  16. Te ajută să simți viața din tine. Să revii în prezent, să te reconectezi cu corpul tău. 
  17.  Te invită să te reconectezi cu ceilalți, văzând că nu poți să te bazezi doar pe tine. Frica, deci, ne calmează uneori din mândrie și individualism. 
  18. Astfel, te ajută să vezi puterea din ceilalți. Când văd că și eu sunt slab și fricos, mi-e mai ușor să văd cu ce sunt ceilalți puternici. Și chiar să le las spațiul să fie puternici, lucru care îi ajută și pe ei să câștige încredere și să se simtă valoroși pentru noi. 
  19. Te ajută să-i înțelegi și pe alții când trec prin frică și să-i poți susține. Fricile altora ne par deseori absurde. Uneori, o frică e absurdă pentru toată lumea, mai puțin pentru cel care o trăiește. În astfel de situații, ce facem cu cel care trece prin frică? Îl ironizăm, tragem de el, îi cerem să se schimbe. Exact ce nu-l ajută. 
  20. Frica are uneori efectul de a ne căuta plăceri imediate, mâncare, odihnă. Desigur, ele se pot transforma în adicții. Dar sunt, totuși, o formă de recompensă față de sine. Dacă altfel nu te-ai răsplătit, atunci un beneficiu al fricii e că te ajută să ai grijă de plăcerile tale. Îi arăți generatorului (ție) că este prețuit. 
  21. Asta poate genera o creștere a stimei de sine, merit să mă premiez și o dorință pentru următorul nivel

 Astea sunt doar o mică frântură din câte beneficii are frica pentru noi. Ți se potrivește vreunul dintre ele în mod special? 

Ce mi-am dorit, scriindu-le, e să te ajut să-ți vezi temerile ca pe un ghid spre sine, spre o minte și o viață mai echilibrată, prezentă, detașată. Să treci de la „nu-ți fie frică”, la „mulțumesc că mă ghidezi, frică!”

Cu drag,
Dacian

DE CE NU EȘTI ÎMPLINIT?
Cele 7 cercuri vicioase ale minții

Abonează-te la newsletter și descarcă gratuit acest Audiobook. 

Cel mai bun conținut și materiale speciale, direct la tine în Inbox, în fiecare săptămână. 

Înscrie-te aici cu adresa principala de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive de e-mail și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)
Close

50% Complete

Odată cu descărcarea audiobook-ului ai acces automat și la un context fain și unic (pentru că nu îl dau în altă parte, ci doar abonaților mei de e-mail).
 Îți ofer accesul gratuit, pentru că vreau să ținem legătura mai personal.

Înscrie-te cu adresa principală de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)

*confirmă din e-mail ca să finalizezi înscrierea (verifică în Promotions sau Spam; poate dura câteva minute)