Afirmații eficiente sau vorbe goale? 6 principii ca să știi diferența

Nov 12, 2020

Sunt 3 comportamente pe care poți să le ai legat de rănile tale emoționale. Să fugi de ele, să le lucrezi, respectiv să te păcălești că le lucrezi, băgându-le sub preș. Cel mai dăunător este al treilea. Pentru că CREZI că lucrezi și că ai progres, așa că te disociezi de realitate și trăiești într-o bulă.


Într-o astfel de bulă riscăm să intrăm când folosim afirmații. Poate le știi cu alt nume, ca mantre sau declarații. Toate sunt fraze pe care le repeți, menite să te ajute să depășești o situație, să instalezi un obicei etc.


Indiferent cum le-ai folosi, afirmațiile au câteva plusuri faine. Cel principal este că reduc limbajul negativ despre sine, care lovește atât în încrederea de sine, cât și în prosperitate și imunitate.


De cealaltă parte, dacă le folosești greșit, pot să dăuneze serios. Dacă devin un refugiu de la realitatea pe care o simți, nu rezolvi nimic. Negând o problemă e cea mai proastă soluție de rezolvare. Negând realitatea, acutizezi suferința. Degeaba îți spui „sunt frumos, deștept și bogat”, dacă în sinea ta crezi profund opusul. În acest caz, afirmațiile sunt vorbe goale.


Eu cred în afirmații, dacă sunt construite corect. Ce înseamnă corect? Din punctul meu de vedere, înseamnă să respecți aceste 6 principii când construiești una:


1. Să începi de la rezultatul specific pe care vrei să-l obții.
De ce simți că ai nevoie de o afirmație? În ce obiectiv vrei să te ajute? De exemplu: vreau să am mai multă poftă de viață, vreau să mă țin de obiectivul cutare, să cred mai mult în mine, să îmi păstrez claritatea în business etc.


Dacă doar preiei o afirmație care sună bine, dar nu o legi de un rezultat specific, își pierde din putere.


2. Să o legi de valorile tale, adică să-i dai o semnificație puternică.
Acțiunile tale îți demonstrează valorile. Dacă în acțiunile tale nu se văd CLAR activități și progrese legat de subiectul afirmației, te bazezi doar pe o fantezie și cuvinte goale. Pur și simplu nu o să simți acea afirmație.


De exemplu, acțiunile mele arată că nu am sportul în valori. Oricât aș spune despre mine că nu-i așa sau că nu vreau să fie așa, acțiunile mele îmi arată adevărul. Dacă azi decid să folosesc o afirmație legată de sport, care poate suna ceva de genul „Azi fac mișcare pentru a mea dezvoltare”, cât o să mă țină? Până trece dopamina. Apoi o să mă întorc în valorile mele.


Așa că avem nevoie de ceva mai puternic. De o LEGĂTURĂ clară între lucrul pe care îl prețuiești cel mai mult și domeniul în care vrei afirmația. Hai să luăm același exemplu. Să zicem că vreau să mă apuc de sport. Dar valoarea mea numărul 1 este să înțeleg tipare mentale și să explic simplu lucruri profunde. Cum aș putea să adaug semnificație unei afirmații? Aș putea să o formulez așa:
„în mișcare îmi pun mintea în valoare”. Adăugând mintea în ecuație, îmi onorez valorile. Și când îmi onorez valorile, primesc combustibil într-acolo. Afirmația devine puterea mea.


Poate ai observat că îmi place să creez afirmațiile rimat. Fac asta și recomand asta pentru că mintea le reține mai ușor. Le poți purta cu tine mai ușor, nu ai nevoie de bilețele, mesaje pe desktop sau altceva. Oricum, o afirmație care nu trece repede de pe foaie în inimă nu este suficient de puternică. :)


Plus că, pe măsură ce te deprinzi cu acest instrument, vei avea tot mai multe. Rimele te ajută să reții mai multe astfel de fraze. Împărtășesc cu tine 2 dintre afirmațiile din viața mea:
- pe plan profesional, ca să mă ajute să rămân smerit, conectat și totodată să nu mă compar cu alții, folosesc această frază: Nu-s mai mult, nu-s mai puțin, sunt o parte din Divin.
- legat de obiective, ca să mă ajute să fac distincția între ce contează cu adevărat pentru mine și unde mă amăgesc că vreau ceva, folosesc fraza: Dacă n-ai o strategie, întreții o fantezie. Așa îmi amintesc că, dacă pe bune vreau acel lucru, e timpul să construiesc strategia, nu doar să visez.


3. Să fie echilibrată.
Probabil cel mai încălcat principiu. Iluzia care se vinde bine în societatea modernă este că poți, ba chiar că trebuie, să scapi de negativul din tine. Recunosc că nu cunosc ceva care duce la depresie mai mult decât ideea asta. Încearcă să separi polii unui magnet și vei obține doi magneți, cu aceiași doi poli, egali. Încearcă să scapi de negativitate și ea te va urmări și te va lovi când ți-e lumea mai dragă. O afirmație menită să alunge negativitatea contribuie la stări depresive și furie reprimată, care ulterior ajunge să fie exploziv exprimată.


„Astăzi voi fi fericit!” este o afirmație dezechilibrată, mono-polară. De ce te blochezi în această goană după fericire? Sau „Astăzi n-o să am niciun gând negativ”. Serios? Deci dacă cineva o să-ți dea cu ciocanul peste degete, o să rămâi zen? Dacă o să vezi că cineva agresează o băbuță, o să răspunzi cu flori? Dacă o mașină iese de pe carosabil și se îndreaptă spre tine, o să îmbrățișezi capota? Compulsia de a fi zen e ce împiedică zenul.


Pune afirmații echilibrate și te vor servi. Pune-le mono-polare, atașate de ceva, și te vor limita.


4. Să fie prezentă.
Ancoreaz-o în prezentul tău, ca limbaj. Azi vrei să te servească, nu într-un viitor neclar. Deci nu o formula la timpul viitor (o să… , voi…), nici într-un mod expectativ (aș vrea, îmi doresc etc, pentru că sugerează ezitare și, din nou, timp viitor). Dacă simți că te ajută, adaugă la începutul afirmației un „azi” sau „acum”.


5. Să ai dovezi că e adevărată.
Fără dovezi, teoretizezi. Cu dovezi, accelerezi. Formulează-ți afirmația și apoi testeaz-o: Ai cel puțin un exemplu concret când a fost valabil ce ai scris?


De exemplu, am lucrat cu un client care spunea că are zile în care nu-i vine deloc să lucreze. Când ne-am uitat la cauze, am văzut că-l enerva când nu se putea baza pe echipă să se descurce cu anumite probleme. Simțea că totul se sparge pe el. Așa că mintea refuza să-i dea energie în anumite zile. L-am întrebat așa: Ai vreun moment când echipa s-a descurcat, ca să vedem dacă acolo ai avut energie? Avea o mulțime de astfel de momente! Astfel, având dovezi că e așa, am creat împreună următoarea afirmație: „Când echipa-i responsabilă, munca-i agreabilă.”


6. Să crezi, pe bune, în acea idee.
Dacă nu crezi, las-o în pace. O sămânță bună lăsată pe teren infertil moare. La fel și o afirmație utilă pusă peste o minte care nu crede acea idee.


O idee pe care o crezi întărește mintea. O idee pe care, profund, nu o crezi valabilă în dreptul tău, slăbește mintea. Deci dacă crezi, continuă. Dacă nu crezi, oprește-te puțin. Lucrează gândul din spate. Dacă nu obții progres cu afirmația ta, la fel. S-ar putea să îți arate că nu o crezi.


Cum să lucrezi gândul de „necredință” din spate:
Pasul 1 - Clarifică ce anume nu crezi din acea idee. Exemplu: degeaba îmi spun că pot genera bani, pentru că nu simt asta.


Pasul 2 - Du-te într-un moment din viața ta când, unde și cine ți-a insuflat acea percepție despre tine. Ți-a spus că nu poți? De ce anume? Ce a spus despre tine că ești?


Pasul 3 - Conștientizează că aceea a fost percepția unui om și nu adevărul despre tine. Poate era adevărat în acel moment, dar asta nu spune nimic despre ce poți tu să faci sau nu de-a lungul vieții. Spune-i asta, în mintea ta, conectat la acel moment. „Ești un om, la fel ca mine. În acel moment, ai avut dreptul la percepția ta. Dar percepția ta nu este adevărul.”


Pasul 4 - Este un pas paradoxal, dar extrem de puternic, menit să rescrie codul tău neurologic. Și anume, răspunde la următoarea întrebare: Cum anume mă ajută în obiectivul meu (legat de care ai formulat afirmația pe care nu o credeai) să fiu cum mi-a spus individul de la pasul anterior?


Exemplu: Nu pot să câștig bani. Tata mi-a spus că n-o să se aleagă nimic de mine, pentru că nu știu să fac nimic practic. Mi-a spus asta într-un moment când el trudea pe lângă casa de la țară, iar eu nu eram dispus să trag cât o făcea el.
Deci… Cum anume mă ajută în obiectivul meu de a genera bani să nu știu să fac lucruri practice, ca tata?
- mă ajută să gândesc strategic
- mă ajută să ies din convingerea limitativă că banii se câștigă doar muncind fizic
- mă ajută să găsesc oameni care știu să lucreze DOAR fizic și să-i organizez eu
…(cât mai multe răspunsuri, până accept la mine ce a zis tata + văd cum mă servește, nu doar cum mă încurcă, în obiectivul meu).


Pasul 5 - Caută cel puțin 20 de momente când cineva (poate fi același om sau nu) a avut percepția opusă despre tine. Așa îți echilibrezi percepția despre tine, pentru că fiecare ființă umană are ambele părți ale monedei.


Acest exercițiu te ajută să fertilizezi terenul minții tale, ca afirmația să îi aducă fermitate.


Hai să recapitulăm cele 6 principii. O afirmație puternică:
1. Pornește de la rezultatul pe care vrei să-l obții.
2. Are o semnificație puternică, adică e legată de valorile tale.
3. Este echilibrată. Nu urmărește să te scape de nicio parte a ta.
4. Este ancorată în prezent.
5. Are dovezi în viața ta că e adevărată.
6. E în acord cu ce crezi tu despre tine.


Care principiu ți s-a părut cel mai interesant? Te invit să scrii într-un comentariu. :)
Să ai spor și inspirație la setat afirmații sănătoase, care îți amplifică și accelerează progresul!


Dacian

DE CE NU EȘTI ÎMPLINIT?
Cele 7 cercuri vicioase ale minții

Abonează-te la newsletter și descarcă gratuit acest Audiobook. 

Cel mai bun conținut și materiale speciale, direct la tine în Inbox, în fiecare săptămână. 

Înscrie-te aici cu adresa principala de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive de e-mail și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)
Close

50% Complete

Odată cu descărcarea audiobook-ului ai acces automat și la un context fain și unic (pentru că nu îl dau în altă parte, ci doar abonaților mei de e-mail).
 Îți ofer accesul gratuit, pentru că vreau să ținem legătura mai personal.

Înscrie-te cu adresa principală de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)

*confirmă din e-mail ca să finalizezi înscrierea (verifică în Promotions sau Spam; poate dura câteva minute)