Ce apreciezi și ce depreciezi la partenerul tău? Ești sigur?

Apr 30, 2020

Când Magda le-a povestit prietenelor despre iubitul ei, l-a lăudat cât e de independent. Dar când am ajuns să lucrez cu ea, în fața mea i-a criticat independența. Pentru că, ghici ce, aceeași trăsătură era o calitate profesională și socială, dar un defect în relație. Fiind independent, nu
prețuia relația de cuplu la fel de mult ca ea.

Se naște o întrebare: Cum decide un individ ce e calitate și ce e defect? Răspunsul se află în valorile sale. Dacă percepe că o trăsătură a partenerului îi servește valorile, o va numi calitate. Iar dacă o percepe că-i încurcă sau dăunează valorilor, o va numi defect.

Dar în Realitatea cu R mare, toate trăsăturile sunt neutre. Mintea umană dă evaluarea pozitivă sau negativă, în raport cu propriile valori.

Îți dau un exemplu adesea controversat. Minciuna. Este doar negativă? Să presupunem că un individ despre care ai auzit numai de rău se află pe marginea prăpastiei, gata să sară, convins că a făcut numai rău în viața lui. Dacă treci prin apropiere, ce-o să-i spui? O să-l minți, nu-i așa?
Adică minciuna poate să aibă și valențe pozitive. De fapt, mințim aproape zilnic (direct sau prin omisiune) ca să păstrăm armonia în diverse contexte, în raport cu valorile noastre.

Așadar, o trăsătură pe care am numit-o calitate trebuie să aibă și o parte egală de defect (și invers), parte care a rămas subconștientă, din cauza valorilor și a erorii de confirmare (confirmation bias).

Cum afectează asta relația de cuplu:
Cu cât lăsăm mai mult spațiu pentru evaluări intense de + și -, calități și defecte, cu atât mai mult adâncim fluctuațiile de stare din relație. „Îl iubesc când face x și-l urăsc când face y!” Ajungem să vrem o jumătate a partenerului, iar pe cealaltă să o respingem. Și toată mișcarea asta duce la
frustrări, așteptări, planuri de a-l schimba pe celălalt, fantezii în minte și coșmaruri în realitate.

Repet, ajungem aici pentru că am lăsat calitățile să fie doar calități și defectele să fie doar defecte.
Un exercițiu care calmează aceste extreme și ajută relația e să recadrăm percepțiile:
- ce am perceput ca virtute, cum anume e și-un viciu?
- ce am perceput ca năpastă, cum anume e și-o nestemată?
Trăsăturile sunt neutre în Realitate. Eu le-am făcut virtuți sau vicii, năpeste sau nestemate. Deci tot eu am și puterea să le „alchimizez”, să le echilibrez.

În relațiile în care am văzut acest exercițiu făcut serios, am văzut și mai multă împăcare cu partenerul, ca întreg, mai puține așteptări, frici și mai mult spațiu de autenticitate.

Iată exercițiul: Scrie 10 trăsături pe care le admiri sau îți plac cel mai mult la partenerul tău. Și 10 trăsături pe care le disprețuiești sau respingi cel mai mult la el. Asigură-te că sunt cele mai intense, în ambele părți.

La fiecare trăsătură admirată, caută reversul medaliei. Cum anume e un minus pentru tine că are asta? Unde e o piedică pentru tine acea trăsătură a sa? Unde te ține pe loc? Ce îți ia? Unde duce la frustrări? Etc

Și la fiecare trăsătură respinsă, care e plusul ei? În ce arie a vieții te servește că partenerul are asta? În ce contexte te-a ajutat această trăsătură a lui? Către ce te ghidează? Ce trezește în tine? De la ce durere te oprește? Etc

Îți las câteva exemple de trăsături pe care le numim, de obicei, „calități”, ca să vezi și cealaltă parte.
1. Are un corp extraordinar. Minusuri: îi ia o grămadă de timp să se aranjeze, îi dezvoltă latura narcisistă, atrage „prădători” pe care trebuie să fiu atent(ă) să-i alung, consumând energie.

2. Are simțul umorului. Minusuri: oamenii serioși din viața mea îl percep imatur, caută prea mult să fie în centrul atenției, e irascibil când nu se întâmplă, uneori nu pot să avem o discuție serioasă, repetă aceleași glume, exagerează, așteaptă să râzi chiar dacă gluma e proastă și se supără dacă
nu.

3. Are determinare. Minusuri: nu negociază, uită de mine, e încăpățânat, are fixuri.

4. E afectuos. Minusuri: uneori mă sufocă, percep că nu am spațiul meu, devine agățător, unii îl percep prea dependent, tinde să se poziționeze mai jos decât mine, îi e frică să mă piardă, devine paranoic, gelos etc.

5. Respectuos în public. Minusuri: nu mă apără în fața altora, ține în el când nu-i convine ceva și apoi mi le toarnă mie etc.

6. Știe multe lucruri. Minusuri: are o părere despre orice, transformă orice într-o dezbatere, vrea să aibă dreptate, nu-mi lasă loc să strălucesc și eu etc.

7. Își asumă riscuri. Minusuri: nu mă pot baza pe el în domeniile a, b, c; își riscă sănătatea, mai pierde și bani, nu e responsabil cu copiii etc.

8. Iubește ce face la muncă. Minusuri: înseamnă că petrece mult timp acolo, are atenția acolo și nu pe mine, vorbește des despre muncă, nu avem spațiu sau nu e interesat de subiectele mele etc.

9. E relaxat. Minusuri: își justifică lenea, mă constrânge să preiau eu responsabilitatea și pentru el, trebuie să trag de el, alții îl percep ca fiind fără ambiție etc.

10. E sociabil. Minusuri: people pleaser, pune prietenii pe primul loc, îi pasă prea mult de ce o să zică lumea, ajungem să facem lucruri de gura lumii, vorbește prea mult, vrea des compania altora când aș prefera să fim doar noi, pierde mult timp la telefon etc.

E muncă serioasă de făcut! Merită? Nu știu. Împlinirea ta în relație merită? Atunci te ajută și acest exercițiu. Redu extremele. Calitățile și defectele sunt niște constructe. Măsura în care le calmezi va fi măsura în care vei iubi omul pentru cine este, cu ambele părți.

Dacă simți că un dram de ajutor din exterior te-ar ajuta în proces, scrie-mi un mesaj și găsim soluții să lucrăm împreună.

Cu drag, Dacian

DE CE NU EȘTI ÎMPLINIT?
Cele 7 cercuri vicioase ale minții

Abonează-te la newsletter și descarcă gratuit acest Audiobook. 

Cel mai bun conținut și materiale speciale, direct la tine în Inbox, în fiecare săptămână. 

Înscrie-te aici cu adresa principala de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive de e-mail și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)
Close

50% Complete

Odată cu descărcarea audiobook-ului ai acces automat și la un context fain și unic (pentru că nu îl dau în altă parte, ci doar abonaților mei de e-mail).
 Îți ofer accesul gratuit, pentru că vreau să ținem legătura mai personal.

Înscrie-te cu adresa principală de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)

*confirmă din e-mail ca să finalizezi înscrierea (verifică în Promotions sau Spam; poate dura câteva minute)