Cele 4 niveluri ale transformării. Sau cum să fii Alchimist modern

May 03, 2022

(articol scris de Simina Pășcuță-Poroșnicu)

Există 4 niveluri în lucrul cu sine. Fiecare are farmecul său, dar când ajungi la al 4-lea, devii alchimistul vieții tale. Asta înseamnă că nu doar accepți și înțelegi provocările tale, ci ajungi să le și transformi în serviciul tău. Nu este vorba despre legea atracției sau vreun truc care-ți promite rezultate rapide, ci despre un proces logic și psihologic
.

Dacă îl citești pe Dacian, cel mai probabil deja mănânci pe pâine dezvoltare personală. Probabil știi și ai testat mai multe tipuri de terapii sau tehnici de vindecare, care te-au dus până la un punct. 

Ei bine, în acest articol te invit să vezi cum poți să treci dincolo de acel punct. Cum să trezești Alchimistul din tine; cel care poate să transforme „plumbul” bagajului emoțional în aur - care să te îmbogățească nu doar pe tine, ci întreaga lume.  

Ca să faci asta, e nevoie să cunoști, experimentezi și transcenzi cele 4 niveluri ale lucrului cu sine de care vorbeam mai sus. Cu nivelul 2… e posibil să apăs câteva butoane, dar imi asum asta :) 

Iată cele 4 niveluri:


Nivelul 1 - Aduc lumină peste rănile mele - recunosc trauma (și implicit vinovații).

E acel moment în care înțeleg că efectele negative din viața mea sunt o consecință a unor traume, probleme de gândire sau poziții inegale de putere în relații. Este o etapă vitală, fără de care vindecarea nu se poate întâmpla. 

Învăț despre atașament securizant sau ne, despre creierul emoțional, despre automatisme și tipare și încep să vorbesc în termeni de victimă, salvator și persecutor. Este, cu siguranță, eliberatoare această etapă față de punctul 0 și, repet, necesară. Mă poate ajuta să ies din situații care pun viața mea sau a celor apropiați în pericol dacă sunt într-un context de abuz.

Și mă ajută să îmi ofer spațiu de autocompasiune. Să-mi plâng durerea și să mă îmbrățișez, ca să pot ulterior să și transcend trauma. 

 

Nivelul 2 - Mă ridic „peste” trauma și persecutorii mei

După ce la nivelul 1 am înțeles ce e în interiorul meu, la 2 o iau pe calea mai „avansată” a dezvoltării personale. Studiez autori care mai de care, testez terapii care mai de care, ca să-mi înțeleg tot mai mult povestea și să găsesc drumuri spre vindecare.

Doar ca la un moment dat trec într-o etapă de ușoară mândrie, dacă e să fim onești, pe care n-o realizez la acel punct. Spun: „am preluat acest tipar de la mama (ce nașpa e că mi l-a dat), de aceea am atras un persecutor. Și ce rău este și el că mă persecută, nu se dezvoltă ca mine etc.
Sau zic despre cel pe care-l văd persecutor: „ei, săracul a avut o copilărie traumatizantă, nu se poate ridica mai mult de nivelul ăsta”... Mă simt îndreptățit(ă) să mă consider victimă și să-l tot critic, direct sau indirect. 

Cum spuneam mai devreme, e vital să nu mai acceptăm abuzuri, dar ca să facem vindecare reală nu putem să rămânem în rol de victimă, care continuă să-și condamne persecutorii.

De cele mai multe ori, ne blocăm la acest nivel pentru că ne tot repetăm povestea. „Mi s-a întâmplat cutare lucru.” „Aceea a fost realitatea vieții mele.” „Eu sunt genul / nu sunt genul care … Personalitatea (persona însemnând mască) mea este …” și alte astfel de identități rigide despre ce a fost, cum a fost, cine și cum este.

La acest nivel, tindem să ne însoțim și cu alți oameni cu informații similare și să creăm o societate exclusivistă a dezvoltaților personal. Vorbim între noi în termenii de specialitate ai industriei, coalizăm împotriva persecutorilor și…rămânem tot cu gardul spoit doar pe afară. Adică mare parte din durere rămâne tot acolo. 

De-a lungul anilor, am arătat cu degetul spre familia mea, spre fostul partener și tot pomelnicul de persecutori. Și-i învârteam pe toate părțile cu prietenii mei dezvoltați personal. Așa înțelegeam atunci să mă ridic deasupra „situației” și să-mi fac dreptate. Ceea ce e natural în proces, doar să nu rămânem, cum ziceam, toată viața acolo.

Am făcut asta până când am întâlnit un facilitator Demartini, care mi-a întors oglinda brutal. Nu avea toate țiglele pe casă 😂 , cum zicem noi moldovenii, dar mi-a schimbat definitiv perspectiva despre viață. 

 

Și așa am ajuns la etapa 3 - Îmi asum partea mea de „vină” și fac pace cu trecutul și persecutorii mei

Deja această etapă e parfum, cum s-ar zice :).

Văd că am atras un persecutor pentru că EU am copiat tiparul mamei (nu ea mi-a dat tiparul), pentru că am pus-o prea sus pe un piedestal - întrucât era sursa resurselor și a „dulcelui” din viața mea.

Apoi mai văd că persecutorul meu (și și al ei) a ajuns să mă persecute pentru că EU nu mi-am văzut (și nici ea nu și-a văzut) puterea și are rolul să mă (și să o) învețe să nu mai fiu victimă în viața asta. Ci să îmi asum puterea cu care am fost înzestrat(ă) în mod natural. Dar pe care nu mi-o asum, pentru că nu sunt dispus(ă) să accept niște costuri. 

Mai înțeleg că am acceptat persecuția pentru că da, am văzut acolo niște beneficii, care la nivel subconștient au meritat, de aceea am rămas în acea relație. Deci că nu sunt DOAR victimă, ci că am și ALES să înghit ce mi-a făcut omul, pentru acele beneficii (De ex. îmi dă acces la resurse, nu e nevoie să risc, îmi oferă statut, protecție etc). Nimeni nu stă undeva dacă nu vede ȘI beneficii. Doar că nu le procesăm la nivel conștient.

Cum spuneam, deja când văd lucrurile la acest nivel pot să fac multă pace cu evenimentele și oamenii din viața mea. Văd că fiecare mi-a fost profesor sau m-a ajutat să învăț ceva. Și că am puterea să schimb situația, dacă ies din poziția în care am stat până acum în acele relații.

Sunt și probabil știi și tu multe exemple de foste victime care, odată ce și-au văzut puterea și și-au exprimat-o în exterior, au fost lăsate în pace de acei agresori sau pur și simplu au ieșit din contextul de abuz. Adică și-au schimbat poziția în acea relație.

E tare fain nivelul ăsta și ar fi minunat să ajungem cât mai mulți la el. S-ar schimba multe lucruri, inclusiv la nivel de societate. O mulțime cât mai mare de oameni asumați, autentici și împuterniciți ar schimba radical lumea. 

Totuși, ar fi păcat să ne oprim aici. În clasa 1 am învățat să folosim literele și cifrele doar ca să citim, nu să creăm. N-am învățat, de pildă, să scriem poezie sau să programăm un computer. Nu cunoșteam atunci adevăratul potențial al cunoașterii literelor și cifrelor. În același fel, la nivelul 3 am învățat un cod nou; dar încă nu suntem conștienți de adevăratul potențial al transformării experiențelor noastre. 

 

Nivelul 4 - Trezirea Alchimistului

În sensul clasic, alchimiștii au explorat cum să transforme plumbul în aur. În sensul emoțional, ei au încercat să schimbe stările „grele” în eliberare, materia traumatică în energie pentru misiunea personală.

Sa treci la nivelul 4 înseamnă să te uiți la experiențele tale din cel mai înalt unghi posibil. Să îți ridici prezența și „vederea” dincolo de ce s-a întâmplat micro, ca să vezi sensul macro. Abia de acolo poți să influențezi viața. 

Și ca să exemplific acest nivel, te invit să îți imaginezi următorul scenariu: vrei să câștigi locul 1 mondial la matematică în 5 ani. Cum ai s-o faci? Îți iei profesori din ce în ce mai buni, care să te ajute să îți tot dezvolți înțelegerea și abilitățile, corect?

N-o să-i judeci că îți dau probleme grele, pentru că știi care ți-e obiectivul și că doar provocarea te stimulează să devii din ce în ce mai bun. Să poți vedea acele probleme din mai multe unghiuri; să poți gestiona complexitate tot mai mare.

Deci cheia este să vezi că acele provocări au un scop mai mare, la care vrei să ajungi. Și atunci poți onora fiecare lecție și profesor, detașat, cu recunoștință și iubire că au servit scopului tău.

Iar aici e locul unde peste 95% dintre oameni se opresc, dar și poarta spre ultimul nivel de transformare. Să căutăm care e sensul / misiunea noastră în această viață, ca să putem debloca aurul ascuns în experiențele dureroase pe care le-am avut. Să vedem cum ne-au pregătit, dezvoltat și rafinat, tocmai ca să ne împlinim scopul. 

Dacă misiunea mea este să aduc vindecare și bunăstare, am nevoie întâi să cunosc în detaliu ce nu sunt astea, ce dureri au oamenii și cum se simte concret să fii în dinamici nepotrivite de relații. Și am nevoie să dezvolt abilități prin care să pot în primul rând vindeca la mine aceste lucruri. Pentru că nu poți ghida pe cineva pe un drum pe care n-ai fost.

Așa că fiecare moment dureros m-a învățat despre neechitatea în relații, despre cum și de ce e tentant să rămân victimă, despre cum e să îți dai puterea altora, despre cum e să nu te asumi etc. Și m-a împins să caut alte și alte soluții, până găsesc ceva care să funcționeze și pot să dau mai departe. Pot să îi ajut și pe alții să găsească sens în acele provocări, că eu am trăit aceleași lucruri.

Iar atunci nu mai am ce să judec la „persecutorii” mei, pentru că eu aveam nevoie de lecții, abilități și profesori, iar ei au fost la locul și momentul potrivit să mi le ofere. 

„Bine, bine, Simina, dar nu-mi știu / găsesc misiunea. Tot caut, dar nu am nimic clar care să mă motiveze.” Cu „tehnici” de cum îți găsești mai ușor misiunea voi reveni curând cu alt articol, pentru că este un subiect complex și care l-ar lungi mult pe acesta.

Ce pot să-ți spun acum despre misiune este că o poți descoperi exact în acele răni. Nu e musai să faci alte exerciții. Ci doar să cauți adânc sensul fiecărui moment de traumă și apoi să le legi între ele.

Revenind, când mă uit așa la experiențele mele trezesc Alchimistul. Deja la acest nivel am eliberat o mare parte din puterea mea de a-mi crea viața, pentru că nu mai am pietre de moară care să mă țină pe loc și distras(ă).

Va curge natural să caut să-mi manifest misiunea, natural voi fi mai ușor și liber în emoții. Și acea cantitate enormă de energie pe care înainte o țineam blocată în resentimente / vini / rușini etc, acum va curge spre mai multă materializare conștientă a ce-mi doresc și are sens pentru mine.

Voi simți că particip în viața mea, nu că sunt un pion în mâna sorții. Voi filtra mai eficient oamenii cu care mă înconjor și voi genera mai natural forme de prosperitate. Rațiunea va conduce mai mult decât emoțiile, chiar dacă provocările vor continua (și o vor face toată viața, la fiecare nou nivel, pentru abilități tot mai fine). 

Dar se va reduce timpul în care stau în stări consumatoare și voi putea reveni mai repede în conștiență. Deci voi putea să aleg din ce în ce mai mult ce să experimentez. Nu mai las evenimentele / oamenii din exterior să îmi dicteze starea.

Dacă peste astea învăț și abilități din zona de business (ca să-mi expand misiunea mai mult) și cum funcționează legile universale („codul sursa”), deja pot să calc pe urmele maeștrilor.

E pentru oricine acest nivel? NU. Este pentru cei care caută mult, pe care probabil i-a durut suficient cât să fie imposibil să mai rămână în același loc. Eu am început să caut după 9 ani de depresie, o ruptură grea, 2 case pierdute și ajuns aproape pe drumuri. 

Cum spuneam, și nivelul 3 e mult peste ce reușesc să experimenteze oamenii ca vindecare. Sunt din ce în ce mai mulți cei care după ce experimentează lucrul cu metoda Demartini spun că au reușit să vindece și înțeleagă ce n-au reușit în x ani terapie. Asta nu face terapia mai puțin valoroasă. Fiecare rezonăm mai bine cu o anumită formă. Important e să cauți până o găsești pe aceea cu care ai rezultate.

Eu am rezonat cu această metodă pentru că am reușit să fac salturi foarte mari în timpi relativ scurți. Am cam 18 ani de când am făcut prima dată o formă de terapie. M-a ajutat și terapia, clar, pentru că așa am putut ajunge la nivelul 2 - amintește-ți că fiecare nivel e necesar.

Dar progresul făcut de când lucrez cu metoda Demartini nu se compară cu nimic dinainte. Ajungeam undeva, dar peisajul nu era complet și nici transformările foarte mari.

Există și alte astfel de metode? Posibil, doar că eu în cei 18 ani n-am găsit ceva mai eficient - clar, vorbesc din experiența proprie. Dar tu poți să cauți și să practici orice, atât timp cât nu te ține mult timp în victimă, ci te ajută să ajungi măcar la nivelul 3.

În încheiere, te invit deschis să vii la un context de lucru cu metoda Demartini. Să simți pe pielea ta nivelul 3, al păcii interioare legat de ceva dureros pentru tine în trecut.

Dacian conduce grupul de lucru, iar eu sunt unul dintre facilitatori - adică lucrez direct în coaching 1 la 1 cu 4 dintre participanți. Dacă este la momentul potrivit pentru tine, vezi detalii și ce spun cei care au trecut prin această experiență aici.  

Dacă vei participa, putem face împreună călătoria spre nivelul 4. Am creat după aceste workshopuri un context gratuit de lucru continuu cu metoda. Tot ce ai nevoie este suficientă sete :)

 

Cu drag și pe data viitoare legat de misiune,
Simina

DE CE NU EȘTI ÎMPLINIT?
Cele 7 cercuri vicioase ale minții

Abonează-te la newsletter și descarcă gratuit acest Audiobook. 

Cel mai bun conținut și materiale speciale, direct la tine în Inbox, în fiecare săptămână. 

Înscrie-te aici cu adresa principala de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive de e-mail și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)
Close

50% Complete

Odată cu descărcarea audiobook-ului ai acces automat și la un context fain și unic (pentru că nu îl dau în altă parte, ci doar abonaților mei de e-mail).
 Îți ofer accesul gratuit, pentru că vreau să ținem legătura mai personal.

Înscrie-te cu adresa principală de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)

*confirmă din e-mail ca să finalizezi înscrierea (verifică în Promotions sau Spam; poate dura câteva minute)