Înainte să te desparți de el/ea, citește asta

Apr 28, 2020

A început frumos, dar a ajuns să fie un coșmar, iar gândul despărțirii nu te-a lăsat în pace. Ai trecut vreodată prin asta?

Poate treci chiar acum. Poate ți s-a pus capac, simți că nu mai poți fi tu și relația asta nu are niciun viitor. Poate chiar așa e.

Dar înainte să te desparți, te rog citește asta.

Ce te enervează cel mai tare în relația actuală vei regăsi și în următoarea, chiar dacă la început nu va părea așa.

E ca atunci când ai avut un episod în școală, poate, când colegii au râs de tine. Pe urmă, în toată viața de adult, ți-a fost frică sau ți s-a părut aproape în fiecare context că sunt oameni care râd de tine.

Îți porți persecutorul cu tine, mediu după mediu, până te vindeci de el.

Așa că relația asta, oricât de oribilă ar părea să fie, este ocazia ta să te vindeci. Chiar dacă pe urmă alegi să pleci, măcar să o faci asumat și echilibrat, ca să nu dai de aceeași umbră și provocare în relația următoare.

Nu da cu piciorul acestei oportunități și nu pleca acum, cât încă nu ești împăcat. E valabil pentru orice fel de relație - cuplu, job, prietenie etc.

Uneori, vindecarea de tipar în relația actuală devine chiar o rezolvare a relației și nu mai simți că vrei să pleci. Așa că demonstrează înțelepciune și nu da cu piciorul la tot ce ați construit până acum; lucrează cu tine.

Coșmarul de azi este urmarea fanteziei de ieri. Conștientizează asta. Ai văzut o mască a partenerului când te-ai îndrăgostit. Plusuri, avantaje, asemănări, completări, frumos, pozitiv. Și ai refuzat să vezi cealaltă parte, care de fapt îl face pe partener să fie om și iubit ca întreg.

O relație nu vine în viața ta cu scopul de a-ți oferi doar sprijin. Dacă s-ar întâmpla așa, n-ai mai crește. Exact ca într-o familie de tip „cuib”, unde puiului i se pune totul pe tavă, iar la maturitate, puiul nu se descurcă să facă nimic singur, că nu l-a provocat nimeni.

O relație vine spre tine ca să te invite să te întregești. Să îți însușești trăsăturile pe care încă nu le vezi, accepți sau iubești la tine. Dacă deja nu voiai sau nu puteai să faci această muncă pe cont propriu, iată că a venit cineva din exteriorul tău ca să te provoace.

Fugi de el, fugi de tine. Și tot de tine dai.

Gândește-te...ce te provoacă cel mai mult în relația actuală? Ce are sau nu are, face sau nu face celălalt, de-ți vine să pleci? Nu cum te simți tu (asta e urmarea), ci ce demonstrează el (cauza)?

Te rog să nu spui TOT! Atunci creezi coșmarul, care e exact celălalt pol al fanteziei - adică vezi cealaltă mască a partenerului sau dez-îndrăgostirea: doar minusuri, dezavantaje, diferențe dintre voi, incompatibilități, urât, negativ. La fel ca fantezia, coșmarul este o jumătate de adevăr. Așa că nu spune că te provoacă totul; identifică exact ce.

Apoi, rând pe rând, ia fiecare răspuns și caută cum îți servește în viața ta. Magnet cu un singur pol nu există. Așa că dacă polul respectiv a ajuns la tine, ceva din tine reprezenta celălalt pol.

De ce ai nevoie de cineva care să fie, facă sau spună acel lucru? Ce îți transmite prin asta? La ce te invită?
Cum te ajută? Cum te formează? Ce vrea să trezească în tine?

Cum te impactează pozitiv la nivel de minte? Dar la nivel fizic? Cum îți îmbogățește latura spirituală? Ce îți aduce în relațiile tale? Ce câștigi pe plan profesional din asta?

Nu te opri până ce nu vezi mesajul și poți fi recunoscător pentru el. Altfel, se va muta în altă formă, în altă persoană.

Am lucrat la un moment dat cu un bărbat care era foarte supărat pe partenera lui că îl cicălește. Ca să scurtez povestea, îi amintea în mod direct de mama lui, care făcea la fel.

Deci mama era „persecutorul” pe care și l-a dus cu el, relație după relație. L-am întrebat cum l-a ajutat de-a lungul timpului cicăleala și, la fel ca la majoritatea oamenilor, primul răspuns a fost „NU mă ajută!” :))

Totuși, uitându-ne mai atent, am reușit să găsim vreo 25 de beneficii. Uite unul care a făcut clic pentru el: obișnuia să se laude în fața prietenilor și a lumii, în general, cu realizări din viața lui profesională. Pe urmă, intra în stări apăsătoare și anxioase, că dacă ceilalți nu-l iubesc cu adevărat pentru cine este, ci numai pentru realizări?

Cicăleala era etern prezentă în viața lui tocmai ca un factor echilibrator, la această infatuare. Oricând îi venea să se laude, apărea o voce (mama, iubita, altcineva) care îl dezumfla, înainte să ajungă să se laude și să se dezumfle singur, mult mai dureros. Cicăleala prevenea decepția.

Partenerul tău e factorul tău echilibrator, prin tot ce face. De asta l-ai atras pe el și nu pe altcineva. Dacă vrei să te întorci în iubire, în primul rând față de tine și apoi, poate, față de el sau măcar de omul din următoarea relație, caută mesajul din fiecare provocare.

Știu că adesea decodarea mesajului din spate este un proces care dă multe bătăi de cap. Tindem să ne pierdem în poveste și să ajungem să analizăm efectele provocării, nu provocarea în sine (sursa). Ceea ce este normal, pentru că suntem subiectivi când lucrăm cu noi înșine.

Dacă simți că ești în punctul în care îți dorești un mediu ghidat ca să descoperi „butoanele” și mesajele din spate și dacă vrei să mai faci un pas spre autocunoaștere în contextul relației de cuplu, te invit la Workshopul Online Relații Conștiente. 
Îl țin alături de soția și partenera mea, Simina, și este unul dintre cele mai apreciate cursuri ale mele.
Dar cel mai bine vorbesc chiar ei clienții despre asta și poți citi mărturiile lor AICI pe site.

Eu te aștept cu drag la viitoarea ediție.
Dacian

DE CE NU EȘTI ÎMPLINIT?
Cele 7 cercuri vicioase ale minții

Abonează-te la newsletter și descarcă gratuit acest Audiobook. 

Cel mai bun conținut și materiale speciale, direct la tine în Inbox, în fiecare săptămână. 

Înscrie-te aici cu adresa principala de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive de e-mail și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)
Close

50% Complete

Odată cu descărcarea audiobook-ului ai acces automat și la un context fain și unic (pentru că nu îl dau în altă parte, ci doar abonaților mei de e-mail).
 Îți ofer accesul gratuit, pentru că vreau să ținem legătura mai personal.

Înscrie-te cu adresa principală de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)

*confirmă din e-mail ca să finalizezi înscrierea (verifică în Promotions sau Spam; poate dura câteva minute)