Răspunsul scurt: pentru că le ocupi tu spațiul. :)
Răspunsul mai pe larg ți-l redau dintr-o sesiune cu un client. Mi-a spus așa: „În business, trebuie să le verific eu pe toate, nu mă pot baza pe colegii mei. Au fost multe situații când au rămas lucrurile în aer. Acasă, aceeași poveste. Soția mea e în două extreme. Ori nu își asumă și îmi cere mie să fac, ori spune că face, dar uită câte ceva și trebuie să duc eu la capăt.”
Când avem mai mulți oameni, din mai multe planuri care fac același lucru, cine e terenul comun? Eu. Dar de ce-i atrag? Pentru că m-am poziționat la celălalt pol. Altfel spus, când ei sunt într-un fel pe care-l disprețuiești, crezi despre tine că ești opusul. Și ești atașat de asta.
Clientul meu era convins că el este responsabil și duce lucrurile la capăt. Nu ca ei.
Când avem o poziție atât de clară despre sine (așa sunt eu!), merită să urmărim unde s-a format această imagine și să o temperăm. Altfel, continuăm să atragem polul opus.
Această imagine se formează, în primul rând, prin admirație. A văzut la cineva trăsătura respectivă (că duce până la capăt) și a modelat-o. Ce admir, vreau să devin. Și-atunci...
- oricând clientul demonstra acea trăsătură admirată, își reîntărea ideea că doar așa este el și e doar bine.
- oricând clientul primea laudă, atenție, apreciere că duce la capăt, imaginea se întărea și mai mult.
- oricând cei din jur nu reușeau să ducă la capăt, la fel, intervenea el, cu credința că doar el este capabil să facă asta. Și uite cum devine o profeție de sine.
Sursa admirației lui am găsit-o într-un prieten din copilărie, cu 2 ani mai mare ca el. Era, citez, „cel care făcea TOTUL până la capăt.” Și cei din jur îl respectau.
Cum spuneam mai devreme, când avem o astfel de admirație, e cazul să o temperăm. Ce înseamnă asta? Ideal ar fi un proces cu 6-7 pași, dar în acest articol vreau să ne concentrăm pe 1, ca să înțelegi ideea din spate.
Modelezi o trăsătură pentru că o vezi doar pozitivă. Deci ai nevoie să-i vezi latura opusă, până acum neconștientizată. L-am întrebat: Ce pierde el din cauză că atunci și acolo duce la capăt x lucru? Care este costul ascuns? În ce tipar îl ține? Față de ce anume devine orb? Cum se limitează pe sine?
Și am găsit 8 elemente:
Acum... surpriză. :) Aceste 8 puncte erau valide și în afacerea clientului meu. Tot din cauză că el era așa îndrăgostit că duce lucrurile la capăt, nu ca ceilalți.
Când a realizat că cele 2 situații sunt trase la xerox, efectiv a spus: „hai să facem ceva, te rog, pentru că imaginea asta de DUC LA CAPĂT văd că m-a sabotat enorm.” Așa că am stat cu el în procesul, să facă „dez-îndrăgostirea” până la capăt.
Cu alte cuvinte, câtă vreme sunt guvernat de o imagine a mea, de o mască a mea, rămân în tipare sabotoare. Chiar dacă acea imagine pare una pozitivă. Cu cât sunt mai îndrăgostit de ea, cu atât mai mult atrag oameni de la polul opus. Cu cât mă dezlipesc mai mult de ea și vin spre centru (nu să mă duc în cealaltă extremă!), cu atât creez spațiu să crească și ei.
Am văzut atâtea companii, familii și alte sisteme unde s-a întâmplat asta. O firmă își tot concedia sub-performerii, să scape de ei, și observa cu frustrare că unii dintre cei care înainte performau, deveneau noii sub-performeri. Deci soluția lor era slabă. De ce? Pentru că nu se uitau că sub-performerii erau acolo ca să balanseze exagerarea cuiva! A omului sau grupului care stătea la birou până la 12 noaptea. Sau cine știe ce făceau.
Soluția nu este să scap de un pol. Soluția este să-mi dau seama care este polul meu. Care este masca mea care mă ține în acel pol, unde și cum mi-am format-o și să învăț un proces prin care să o moderez sau dizolv.
Dacian
50% Complete
Înscrie-te cu adresa principală de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)
*confirmă din e-mail ca să finalizezi înscrierea (verifică în Promotions sau Spam; poate dura câteva minute)