Oamenilor le e greu să admită că au provocări sexuale, deși peste 80% dintre ei le au. :)

Apr 28, 2020

Pentru majoritatea dintre noi, sexul este un subiect tabu. Cultura vestică, patriarhală și iudaică, a reușit cumva să creeze percepția unui monstru din ceva la fel de natural precum mâncatul.

Era un film italian vechi, unde era un călugăr care s-a dus în excursie, pe plajă, cu câțiva copii, cam pe la clasa I. Unii au luat-o în față, în timp ce călugărul îi aduna pe cei din spate. Cei din față s-au întâlnit cu o femeie, pe care o salută și o întreabă ce face.

Ea le răspunde „sunt o prostituată”. Copiii nu înțeleg ce înseamnă asta, dar unul dintre băieți spune „e o femeie care face anumite lucruri dacă o plătești.” Copiii întreabă: „Ar face și pentru noi acele lucruri, dacă o plătim?” „De ce nu?”, a răspuns ea. „Ce vreți să fac?”

Singurul lucru la care s-au gândit copiii a fost ca ea să-și dea jos hainele. Ea face asta, iar ei se miră și chicotesc. Nu știu ce altceva să-i ceară, așa că o întreabă dacă vrea să danseze. Și încep toți să bată din palme și să danseze, bucurându-se cu poftă de acel moment vulnerabil și autentic.

De la distanță, călugărul vede scena și fuge disperat spre copii. Când ajunge, o ceartă pe femeie și îi cere să se îmbrace. Naratorul filmului face o observație excepțională: „în acel moment, copiii au fost pervertiți; până atunci erau inocenți și frumoși.”

În natura lui și în contexte naturale și de comun agreate, sexul este un mijloc de împlinire extraordinar. Și aici mă refer la SUTE de nuanțe, printre care: aduce beneficii pentru conectarea în cuplu și sudarea familiei, reduce stresul și tensiunile, împlinește nevoia de semnificație, împlinește o nevoie fiziologică naturală, ajută la claritatea și performanța mentală, ajută creativitatea, îmbunătățește o mulțime de indicatori de sănătate, creează un context de siguranță pentru defulare (de aici manifestări precum jocuri de putere, jocuri de rol sau perversitate, care, astfel, nu e nevoie să apară în contexte nepotrivite), creează un context de autocunoaștere, chiar de conectare spirituală etc.

Cu toate acestea, cum scriam la început, sexul este un subiect tabu pentru majoritatea. De fapt, la peste 80% dintre clienții mei de coaching și cursuri, fie că mi-au spus direct sau nu, am observat răni, rușini și frustrări de ordin sexual.

Unii nu își dau voie să exprime. Alții au frustrări pe care nu le comunică partenerilor. Unii au avut episoade percepute traumatizante în trecut, iar acum s-au blocat. Alții au dorințe pe care le consideră tabu și se ascund. Unii trăiesc vină și rușine, alții frică și frustrare.

Scriu această postare cu scop de conștientizare. Pentru că putem lucra doar ce întâi admitem că există. Și este foarte, foarte, foarte important să lucrăm pe propria sexualitate. Din 4 motive:

1. Pierdem toate beneficiile pe care le-ai citit mai sus. Deci pierdem mental, vocațional, familial, relațional, fizic și chiar spiritual.

2. Relațiile noastre suferă. Poate nu se vede în prezent, dar pe termen lung îți garantez că o să se vadă.

3. Orice încercăm se reprimăm, se va exprima într-un context sau un mod care nu ne convine. Uită-te, din nou, la contextul bisericii. De ce crezi că acolo e, de departe, cel mai mare procent de pedofilie? Sunt preoții mai pervești? Nici vorbă. Dar unii dintre ei își neagă atât de mult partea asta naturală, încât compensează deplasat. La fel, știai că statele cele mai conservatoare urmăresc cea mai multă pornografie? (studiu al Brock University, din observații Google Trends pe 2 ani) Din același motiv.

4. Traumele sexuale se văd și în alte zone ale vieții tale. Paradoxal, vindecarea poate să vină fix printr-un context sexual sănătos. Nelucrând cu tine, pierzi această ocazie.

Așadar, hai să începem de la această mantră: ești o ființă sexuală, my friend. Oricine ai fi. Explorează asta, pentru că te așteaptă acolo vindecare, autocunoaștere și creștere cum poate nici nu-ți imaginezi.

Pe curând, Dacian

DE CE NU EȘTI ÎMPLINIT?
Cele 7 cercuri vicioase ale minții

Abonează-te la newsletter și descarcă gratuit acest Audiobook. 

Cel mai bun conținut și materiale speciale, direct la tine în Inbox, în fiecare săptămână. 

Înscrie-te aici cu adresa principala de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive de e-mail și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)
Close

50% Complete

Odată cu descărcarea audiobook-ului ai acces automat și la un context fain și unic (pentru că nu îl dau în altă parte, ci doar abonaților mei de e-mail).
 Îți ofer accesul gratuit, pentru că vreau să ținem legătura mai personal.

Înscrie-te cu adresa principală de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)

*confirmă din e-mail ca să finalizezi înscrierea (verifică în Promotions sau Spam; poate dura câteva minute)