Prea multă nevoie de control creează haos

Jun 16, 2020

Cei care vor să controleze totul primesc mai multe evenimente incontrolabile, mai mult haos. E valabil în fiecare domeniu al vieții.

Vrei să îți controlezi emoțiile? Apar momente vulcanice, ieșiri exagerate.

Vrei să îți controlezi angajații? Vor începe să te vorbească pe la spate, să creeze probleme și să plece. Multe provocări de business își au rădăcina în mania de control.

Vrei să îți controlezi partenerul? Vei obține distanță emoțională și viziuni tot mai diferite.

Vrei excesiv să îți controlezi imaginea fizică? Ceva o să se întâmple ca să te percepi insuficient de arătos sau frumoasă. Cele mai frumoase persoane cu care am lucrat terapeutic aveau cele mai mari complexe pe aria fizică.

Vrei să controlezi fiecare bănuț, să nu-ți scape ceva? O să apară cheltuieli neprevăzute și percepția de haos legat de viitor.

De ce se întâmplă asta? Pentru că nevoia de prea mult control arată o frică legată de opus. Iar nouă ne este frică doar dacă avem în prezent percepția acelui lucru (sau a acelei amenințări viitoare). Astfel, am putea spune că cei care caută cel mai mult controlul sunt cei care, în sinea lor, se simt cel mai puțin în control.

Faptul că viața le aduce polul opus, haotic, este un act echilibrator. În natură, tot ce nu servește, se degradează. Când un om vrea doar control (și se teme de opus), din acea stare NU se concentrează pe a servi. Nu adaugă valoare la maximum de capacitate, nu e prezent, centrat sau iubitor. Nu poți fi iubitor în frică.

Viața îi aduce haos ca să-l întoarcă pe calea lui, în echilibru. Îi aduce haos pentru că încă mai crede în capacitatea lui de a contribui la evoluția Universului. Cum altfel să-l învețe să renunțe la fantezia controlului, decât aducându-i haos?

Meditează la asta. Vezi unde cauți prea mult control în viața ta. În loc să continui cu această dorință, mai bine vezi care-i frica din spate și lucrează cu ea.

Dacă ai întrebări mă poți găsi pe Facebook, Instagram sau îmi poți scrie aici în comentarii.

Dacian

DE CE NU EȘTI ÎMPLINIT?
Cele 7 cercuri vicioase ale minții

Abonează-te la newsletter și descarcă gratuit acest Audiobook. 

Cel mai bun conținut și materiale speciale, direct la tine în Inbox, în fiecare săptămână. 

Înscrie-te aici cu adresa principala de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive de e-mail și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)
Close

50% Complete

Odată cu descărcarea audiobook-ului ai acces automat și la un context fain și unic (pentru că nu îl dau în altă parte, ci doar abonaților mei de e-mail).
 Îți ofer accesul gratuit, pentru că vreau să ținem legătura mai personal.

Înscrie-te cu adresa principală de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)

*confirmă din e-mail ca să finalizezi înscrierea (verifică în Promotions sau Spam; poate dura câteva minute)