Cauze emoționale pentru ejacularea precoce

Oct 04, 2022

Dacă mă citești de mult, știi deja că-mi place să intru în tabuuri. De ce? Pentru că un tabu nescos la lumină și nevindecat generează o mulțime de probleme. Reprimările devin exprimări extreme ori denaturate. 

Un așa subiect e și cel al ejaculării precoce. Se pare că asta afectează cel puțin 25% dintre bărbați, deci este o situație mult mai răspândită decât am crede. Ba mai mult, aproape fiecare bărbat a trăit acest lucru măcar o dată în viață. 

Ce înseamnă tehnic ejacularea prematură? Conform unui studiu din Australia, se pare că există o medie mondială a „normalității” de 6,5 minute (de la penetrare până la ejaculare), pentru bărbații până în 30 de ani. Și scade odată cu vârsta; peste 51 de ani ajunge la 4,3 minute. Atenție! Asta e strict o măsurătoare tehnică a mediei, care nu ține cont de diferențe culturale și alte aspecte; tocmai de asta am pus între ghilimele „normalitatea”. Normalitatea = norma cuiva. Conform acestei norme, ce e mult sub acel timp, în special sub 2 minute, se consideră ejaculare precoce. 

 

Însă eu îți propun un alt standard, unul care chiar contează, nu cifre. :) 

Ejaculare precoce este atunci când finalitatea actului impactează buna stare a unuia sau a ambilor parteneri. Avem standarde diferite despre cât timp înseamnă actul sexual satisfăcător. De ce-ți scriu asta? Pentru că, dacă ești bărbat în această situație, merită să lucrezi la aspecte care contează, nu să te compari cu o cifră. 

Și da, poți să lucrezi la asta. Până acum, am lucrat cu 4 bărbați cu această provocare, pe care-i felicit pentru vulnerabilizare. 3 dintre ei și-au schimbat total experiența (și cel mai fain e că știu asta din mărturiile partenerelor lor). :) 

Dar ca să lucrezi, întâi e nevoie să-ți fie clar pe ce. Care-s cauzele emoționale din spatele ejaculării precoce? Sunt cel puțin 6. Hai să le explorăm împreună. Și apropo, majoritatea se potrivesc și în cazul disfuncției erectile. 

 

  1. Percepția că există un mascul mai puternic în zonă.

Nu-i doar prima cauză din listă; e cea mai importantă și cea mai răspândită. Ce înseamnă un alt mascul, mai puternic în zonă? Sunt 2 posibilități:

- fie o percep pe partenera mea ca fiind bărbatul în relație (cel puțin în sex, adesea și profesional). Acea dominare percepută duce la ejaculare precoce. Există și un studiu interesant, care spune că bărbații care au partenere mai în vârstă (deci mai experimentate, mai în energie masculină, fiind trecute prin viață) ajung la ejaculare mai repede decât ceilalți. 

- fie am o figură de autoritate la care mă raportez și de care mi-e frică. În lumea animală, dacă nu eram masculul alfa și atentam la o femelă, puteam fi prins și ucis. Așa că se creează nevoia să termin repede actul și să mă protejez. Această figură de autoritate poate fi oricine: tata, mama, alți îngrijitori, diverși persecutori, biserica etc. Dacă în viața cotidiană în mintea mea e frecvent gândul „oare ce-ar zice Cutărescu dacă aș face x și y?”, atunci raportarea mea la acel Cutărescu îmi poate sabota intimitatea sexuală. 

 

  1. Stres financiar

În trib, masculul era cel responsabil să aducă prada acasă. În vremurile noastre, prada are mult de a face cu banii. Capacitatea mea să generez, să creez bunăstare se leagă direct de percepția mea ca mascul. Când există stres în acest sens, îmi pot fi afectate și alte aspecte de masculinitate, inclusiv de natură sexuală. 

Un bărbat nesigur, care nu-și cunoaște misiunea sau nu are claritate măcar pe următorii ani, are șanse mari să experimenteze această provocare în intimitate.

 

  1. Nevoia de a fi învingător undeva

E oarecum o nuanță a primelor 2 cauze. S-ar putea să pară absurdă, însă dacă am senzația că în viața de zi cu zi „nimic nu fac bine”, nu duc la capăt, pot defula în cel mai nepotrivit context. Și acolo să duc la capăt, chiar repede. E același mecanism ca în cazul unui copil care, văzând că nu primește atenție, strică ceva ori se împiedică. Chiar dacă negativă, și-a primit atenția. Dacă nu învață să o obțină și altfel, poate repeta aceeași strategie. 

 

  1. Atașament exagerat față de parteneră, în special legat de trăsături fizice, ori de sex în general. 

Atenție, atașament, nu iubire. E ca relația cu o mâncare preferată, oricât de nepotrivită ți-ar părea comparația. Nu o să spui că te iubești cu acel fel de mâncare, ci că vrei să îl devorezi. Salivezi la gândul respectiv. Dacă ai comandat acel lucru, îl aștepți pe ceas, nerăbdător. Și când vine, ai tendința să te grăbești și să fii absorbit de simțuri. La fel și în timpul actului sexual, generând supra-excitare. 

 

  1. Focus exagerat pe sine și nu pe parteneră

Cam din același film cu punctul 4, doar că această nuanță te ajută să știi mai clar unde să te uiți. Dacă tiparul meu principal e mai degrabă egocentric, să-mi satisfac mie nevoile, risc să urmăresc (și să grăbesc) finalitatea fără să mă conectez la nevoile partenerei mele. 

 

  1. Un tipar de insuficiență și, poate, de reprimare sexuală în trecut.

Dacă imaginea mea de sine a fost una de minimizare (și mi-am spus că sunt urât, slab, bleg, ciudat, tocilar, murdar, sărac, prost, milog, timid etc), asta cu siguranță mi-a afectat modul în care m-am raportat la femei. În acest peisaj, o femeie care mă bagă în seamă e un miracol, de care trebuie să profit. Cu cât m-am perceput mai insuficient în fața femeilor din viața mea, cu atât am șanse mai mari să mă grăbesc în sex, pentru că nu cred că merit acel lucru și se poate restricționa oricând. 

Toate cele 6 cauze sunt lucrabile; nu ești predestinat să ai aceeași experiență și mai departe în viața ta. Dar pentru asta, ai nevoie să calci pe acel orgoliu masculin care oricum era doar un castel de cărți, să explorezi care situație ți se potrivește ție și să începi să lucrezi cu tine pe acel aspect. Fiecare se lucrează diferit; de aceea nici nu am intrat în detalii. Ar fi fost oricum mult prea complex pentru un articol. De aceea, dacă vrei să facem acest proces împreună, te invit la una dintre edițiile grupei de lucru De la Blocaj la Libertate Emoțională, unde 2 zile lucrezi singur și asistat pe provocarea ta.

Iar dacă ai citit din curiozitate, fără să ai această provocare, te invit să dai mai departe acest articol. Cumva se face că tocmai aceste informații, de care au cei mai mulți oameni nevoie, rămân cele mai nevăzute. În secret, suferim. Dar pe față, Doamne ferește să afișăm aspectele tabu. 

Dacian

DE CE NU EȘTI ÎMPLINIT?
Cele 7 cercuri vicioase ale minții

Abonează-te la newsletter și descarcă gratuit acest Audiobook. 

Cel mai bun conținut și materiale speciale, direct la tine în Inbox, în fiecare săptămână. 

Înscrie-te aici cu adresa principala de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive de e-mail și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)
Close

50% Complete

Odată cu descărcarea audiobook-ului ai acces automat și la un context fain și unic (pentru că nu îl dau în altă parte, ci doar abonaților mei de e-mail).
 Îți ofer accesul gratuit, pentru că vreau să ținem legătura mai personal.

Înscrie-te cu adresa principală de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)

*confirmă din e-mail ca să finalizezi înscrierea (verifică în Promotions sau Spam; poate dura câteva minute)